Karta Otillgänglig

Datum/Tid
2024-03-22
09:00 - 16:15


Tre skrattande flickor som ligger ner och tittar in i en smart telefon.En digital konferens om medie- och informationskunnighet för dig som arbetar i skolan: lärare, skolpersonal, skolbibliotekarie eller för dig som jobbar på ett folkbibliotek med MIK-relaterade områden. 

Idag är de flesta av oss såväl mediekonsumenter som medieproducenter och distributörer. Det är genom medier vi tar del av världen och det är så vi kommunicerar. Men vilken kunskap måste vi ha för att vara delaktiga medborgare i det framväxande mediesamhället? MIK-frågorna blir allt mer centrala framtidsfrågor för oss som individer, för vårt samhälle och för vår demokrati.

Varmt välkomna till en dag med full fokus på MIK och barn och unga!

Dagen finns inspelad och kan hittas på Regionbibliotek Östergötlands YouTube-kanal från 24 mars – 12 april 2024.

MIK-dagens program

9.00 Välkommen
Mattias Ahlén, Film i Öst och Linda Sävhammar, Regionbibliotek Östergötland

9.10 MIK på skolbibliotek – Hur, vad och varför?
Föreläsare: Ola Nilsson

10.00 Paus

10.10 MIK Jam – en kreativ metod för verksamhetsutveckling på skola och bibliotek
Föreläsare: Martin Törnros.
I panelen: Karin Nielsen-Lundin, Anna Danielsson, Linda Sävhammar och Mattias Ahlén.

10.40 Paus

10.50 Distraherad – hjärnan, skärmen och krafterna bakom
Föreläsare: Sissela Nutley

12.00 Lunch

13.00 Eleven som producent och trovärdig källa – learning by doing
Föreläsare: Jenny Sköld och Lotta Bergseth, Mobile Stories

14.50 Paus

15.00 Bird Escape – en kreativ metod att jobba med MIK
Föreläsare: Martin Törnros

16.00 Tack för idag!

Program

MIK på skolbibliotek – Hur, vad och varför?

Man med svart keps och svart tröja med lila text.

Ola Nilsson

Ola är gymnasielärare i samhällskunskap och IT-ämnen men har jobbat många år som IKT-och medie-pedagog med MIK-frågor. Han jobbar idag på folkbibliotekens digitala fortbildningstjänst Digiteket.

Med utgångspunkt i Unescos nyligen reviderade MIK-ramverk försöker vi reda ut vad medie- och informationskunnighet egentligen är och hur man kan jobba med dessa färdigheter i en skol- och folkbibliotekskontext. Vi kommer titta på hur MIK-uppdragen formuleras i skolans styrdokument och kursplaner och hur skolbiblioteken kan vara en drivande aktör i detta arbete på skolorna. Det finns mängder med inspiration,  färdigt lektionsmaterial och övningar att botanisera bland på nätet, men var? Vi visar, guidar och tipsar med diskuterar också fallgroparna, vad är viktigt att tänka på när man pedagogiskt närmar sig dessa ämnen som ibland rör sig kring det mer kontroversiella i form av konspirationsteorier, politisk påverkan och näthat.

MIK-jam och Bird Escape – två kreativa metoder att jobba med MIK på din skola

Man med ljusblå skjorta.

Martin Törnros. Foto: Charbel Saade

Martin Törnros från Interaktiva rum arbetar sedan 2016 aktivt med fortbildning inom medie- och informationskunnighet, särskilt mot biblioteks- och utbildningssektorn.

MIK-jam är en kreativ arbetsmetod och evenemang där deltagarna utformar verktyg och aktiviteter för att arbeta praktiskt med MIK-frågor inom exempelvis biblioteket. Tillsammans med bl.a. Regionbibliotek Östergötland har Martin arrangerat flera MIK-jam på teman som Barnrättskonventionen och Agenda 2030 samt medförfattat en handledande bok kring metoden.

Bird escape är en digital plattform för vem som helst att spela escape-room-liknande äventyr i webbläsaren. Martin berättar om projektet, som har sitt ursprung i ett samarbete med Regionbibliotek Östergötland och Biblioteksutveckling Sörmland, och visar hur enkelt det är att skapa egna pedagogiska äventyr att använda i den egna verksamheten.

Distraherad – hjärnan, skärmen och krafterna bakom

Leende kvinna som sträcker fram en hand som håller i en modell av en hjärna.

Sissela Nutley är hjärnforskare och har även skrivit en musikal.

Sissela Nutley har doktorerat i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet med fokus på hjärnans utveckling och formbarhet och hur hjärnan påverkas av till exempel datoriserad träning eller vad vi ägnar oss åt på fritiden.

Digitaliseringen har kommit snabbt och medför både möjligheter och utmaningar. Hur kan vi hantera en alltmer uppkopplad vardag och vad säger forskningen egentligen?

Vi kollar telefonen hundratals gånger om dagen, bråkar om skärmtid, bekymrar oss över game:andets effekter, känner oss otillräckliga när vi inte får likes och bränner ut oss som aldrig förr. I takt med samtidsutveckling som förflyttat oss alltmer till digitala medier med konstant överstimulering ställs allt högre krav på vår egen förståelse för hur vår omgivning påverkar vår hjärna och vårt mående. Vad är egentligen hjärnans grundläggande förutsättningar för att kunna ta långsiktigt smarta beslut eller agera på impuls och vad innebär det för våra ungas psykiska mående och digitala konsumtion? Det och mycket mer diskuteras i denna forskningsbaserade föreläsning.

Eleven som producent och trovärdig källa – learning by doing

Två kvinnor en i vit skjorta och en i mörk tröja.

Jenny Sköld och Lotta Bergseth

Jenny Sköld och Lotta Bergseth har jobbat i många år som journalister på olika redaktioner. Sedan 2015 jobbar de med medie- och informationskunnighet i skolan genom sitt utbildande publiceringsverktyg, Mobile Stories som är anpassat för högstadie- och gymnasieelever. Eleverna coachas genom verktyget av yrkesverksamma journalister i att producera proffsiga artiklar som de sedan kan välja att publicera på en öppen plattform, Mobilestories.se.

Jenny och Lotta kommer under MIK-dagen tala om den del i MIK som handlar om att själv kunna uttrycka sig och skapa medieinnehåll för en mottagare samt bjuda på inspirerande exempel från de skolor de jobbar i. De kommer också tala om vilka kunskaper som krävs för att producera och publicera på ett ansvarsfullt sätt tillsammans med sina elever.

Inställda programpunkter som vi hoppas kan återkomma vid annat tillfälle:

Hemkodat – Digitalt skapande i Roblox, Non Raagaard
Skärmstark – Elza Dunkels

******************************************************************************************************************

Målgrupp: lärare, skolpersonal och skolbibliotekarie i grund- och gymnasieskolan samt folkbibliotekspersonal
Plats: Zoom – länk skickas ut dagen innan till dig som anmält dig
Kostnad:
Ingen
Anmälan: Anmäl dig senast den 21 mars 2024 kl 17.00

MIK-dagen kommer spelas in och finnas tillgänglig i 2 veckor efter konferensen på Regionbibliotekets YouTube-kanal för alla konferensdeltagare så anmäl dig även om du inte kan vara med hela dagen.

******************************************************************************************************************

Totalt antal platser
400

Antal anmälda
282

Antal tillgängliga platser
118

Sista anmälningsdag
2024-03-21

Anmäl dig

Bokningen är stängd för detta evenemang.

Anmälda deltagare

Eventet är avslutat