Karta Otillgänglig

Datum/Tid
2024-03-16
08:30 - 16:00

Plats
Linköping Konsert och kongress


Äntligen kan vi avslöja innehållet i årets Göta Demokratidag. Helt utan kostnad för Götabibliotekens personal och andra inbjudna.

Här bjuds det på: bibliotekens juridiska grund, workshops, minoritetsstress, panel och nationella minoriteter. Anmälan öppnad! Frukost från kl. 8.30

Föreläsning med Hanna Gerdes: Mänskliga rättigheter och demokrati – vad har det med bibliotek att göra?

Alla vi som arbetar på bibliotek arbetar i demokratins tjänst. Men vad innebär det egentligen? Vad kan politiken – eller en enskild politiker bestämma om bibliotekens program? Är det en mänsklig rättighet att få låna en bok och vad innebär det offentliga ansvaret för mänskliga rättigheter inom vårt arbete? Välkommen till en tankeväckande och interaktiv föreläsning med människorättsjuristen och folkbildaren Hanna Gerdes.

Hanna Gerdes är grundare av Hanna and Goliath Law & Educatio n och författare till åtta böcker och skrifter om mänskliga rättigheter och icke-diskriminering. Hanna har tidigare arbetat som utbildningschef på Fonden för mänskliga rättigheter, politiskt sakkunnig på Statsrådsberedningen, likabehandlingsstrateg på Försvarsmakten samt sakkunnig på Diskrimineringsombudsmannen (dåvarande HO) och Byrån mot Diskriminering, nuvarande ordförande i Civil Rights Defenders.

Föreläsning , workshop och utställning Om nationella minoriteter, med Elisabet Rundqvist och Åsa Maria Berg Levinsson

I denna del av dagen bjuder Elisabet Rundqvist från KB och Åsa Maria Berg Levinsson in till att tillsammans med dem arbeta i grupper kring våra svenska nationella minoriteter. Hur ser det ut på våra hyllor och hur arbetar vi på biblioteken med och för dessa grupper?

Elisabet Rundqvist är välkänd i bibliotekssverige som sakkunnig för området bibliotek, nationella minoriteter och urfolk på Kungliga biblioteket
Åsa Maria Berg Levinsson är mångspråksbibliotekarie på Borås stadsbibliotek och medlem i expertnätverk

 

Visning av nyproducerad film med Hanna Wallensteen, om minoritetsstress
och Scenpanel med inbjudna gäster om egna erfarenheter

Hur kan det upplevas att höra till en minoritetsgrupp i samhället? Vad är minoritetsstress? Hur uppkommer det och hur kan det motverkas? Hur kan vi prata med varandra om känsliga frågor på ett sätt som känns någorlunda bekvämt för alla inblandade? Det handlar den här nya filmen om, en produktion framtagen särskilt till Göta Demokrati och Östergötlands bibliotek.

Hanna Wallensteen är legitimerad psykolog, specialiserad på frågor om bland annat normer, rasism och minoritetsstress. Hanna är själv adopterad från Etiopien vilket hon bland annat berättade om i sitt sommarprat från 2021 (https://sverigesradio.se/avsnitt/hanna-wallensteen-sommarprat-se). Hon har talat om ämnet i flera morgonsoffor och i flera föreläsningar senaste åren.

På plats har vi också inbjudna gäster som i en panel kan ge sin syn och berätta om sina erfarenheter av minoritetsstress.

Varmt välkomna, hälsar

Göta Demokrati: Anya Feltreuter, Ruzica Pucar, Lena Axelsson, Marie Sääf, Tony Melander och Peter Åkesson.

 

 

Totalt antal platser
120

Antal anmälda
6

Antal tillgängliga platser
114

Sista anmälningsdag
2024-03-02

Anmäl dig

Anmäl vegetariskt alternativ och eventuella matallergier frukost, lunch och fika ingår


Anmälda deltagare

  • Peter Åkesson - Region Östergötland
  • Ruzica Pucar - Norrköpings bibliotek
  • Ingrid Loeld Rasch - Östergötlands bibliotek
  • Anya Feltreuter - Mjölby bibliotek
  • Anna Ekman Isaksson - Kinda Bibliotek
  • Elisabeth Cserhalmi - Region Östergötland