Kurstillfälle 3 - Kodstuga med Kodcentrum - programmering ur ett folkbiblioteksperspektiv

Plats: , ,

Datum: 2024-03-14

Tid: 08:30 - 10:00

Sista anmälningsdag:

Kontaktperson: Linda Sävhammar, linda.savhammar@regionostergotland.se

Program:

I denna workshop på fem tillfällen får du som bibliotekspersonal inom Götabiblioteken en grundläggande introduktion till programmering i blockprogrammeringsspråket Scratch.

Spel och berättelser är den röda tråden. Du kommer att få handfasta tips och verktyg på hur du kan möta och fånga upp barns kreativa idéer och spelberättelser samt hur dessa kan förvandlas till interaktiva kodprojekt i Scratch.

En kvinna och ett barn som skrattar tillsammans. De sitter framför en bärbar dator.

Programmering med Moa på Kodcentrum. Fotograf: Kodcentrum

Workshopen syftar till att inspirera och stärka bibliotek till att arrangera egna aktiviteter inom programmering och digitalt skapande för barn och unga. Sista tillfället fokuserar på lokal samverkan och planering inför en gemensam utåtriktad aktivitet där du som deltagare får möjlighet att omvandla teori till praktik.

Tillfälle 1 – 28/2
Introduktion till grundläggande programmering och datalogiskt tänkande. Programmering och bibliotekets demokratiska uppdrag. Vad har spel, programmering och berättelser gemensamt?

Tillfälle 2  – 8/3
Introduktion till blockprogrammering i Scratch och vi skapar vårt första spel tillsammans.

Tillfälle 3 – 14/3
Från idé till att skapa en färdig digital berättelse i Scratch. Här testar vi idéövningar och visar hur barnen kan skapa storyboards och egna berättelser utifrån Scratchuppgifter på Kodboken.

Tillfälle 4 – 21/3
Error, error – men sprajten rör sig ju inte!?! Att handleda barn och unga i programmering. Metoder till felsökning och problemlösning.

Tillfälle 5 – 28/3 
Hur tar jag detta vidare? Diskussion och tips på hur ni kan skapa egna aktiviteter (engångstillfällen, lovkurser, kodklubbar mm) kring programmering och berättande inom ramen för er verksamhet på biblioteket. Planering av gemensam aktivitet för barn och unga.

Välkommen med din anmälan!

 

Praktiskt information till dig som deltar på kursen:

Workshopen pågår under 5 tillfällen X 90 min.  Du anmäler dig till samtliga fem (28/2, 8/3, 14/3, 21/3 och 28/3 ) tillfällen när du anmäler dig. Det är bra om ni är fler än en person från varje bibliotek om möjligt.

Alla tillfällen genomförs digitalt via Teams där en möteslänk kommer att skickas ut i god tid innan. Som deltagare behöver du tillgång till en egen dator med webbläsare. Se gärna till att din dator har kamera och att du har tillgång till hörlurar med mikrofon för att säkerställa bra ljud under mötet.

Kostnad: Ingen, men får du förhinder så vill vi att du meddelar i god tid så att vi kan ge din plats vidare till ev person på kö.

Målgrupp:  kursen vänder sig till dig som jobbar med barn/unga och/eller med MIK/digital delaktighet på Götabiblioteken