Taltidning i liten taltidningsspelare.

Taltidning i spelare. Fotograf: Susanne Kronholm

Alla, oavsett förutsättningar, har rätt att ta del av information. Syftet med projektet Taltidning till fler var att öka kunskapen och kännedomen om tillgängliga medier inklusive dagstidningar som taltidning. Vi arbetade främst med förmedlare på bibliotek, syncentraler och verksamheter inom LSS- och äldreomsorg i Östergötland. Vi har även tagit fram metoder och utrustning för hantering av dagstidningar som taltidning hos nämnda förmedlare.

Projektet startade i januari 2017 och avslutades i december 2018. Projektet var initierat och finansierat av Myndigheten för tillgängliga medier.

Att lyssna på taltidning och talböcker

Det finns två huvudsätt att ta del av taltidningar och talböcker. Det ena är genom apparna Legimus och Akila som du kan ladda ner på din smarttelefon eller surfplatta. Du kan även gå in på Legimus webbsida. Det andra sättet är via taltidnings- och talboksspelare. Dessa apparater har få och tydliga knappar så att det är lätt att navigera på apparaten och lyssna till det man vill.

Möt Chi som är dyslektiker och använder Legimus

Här berättar Chi hur hon använder appen och varför hon började med det. Behöver du själv eller någon du känner få möjlighet att lyssna via Legimus Ta då kontakt med ditt närmaste bibliotek så hjälper de dig.

Möt Gösta som har en synnedsättning och lyssnar till taltidning och talböcker

Här berättar Gösta hur han använder taltidningsspelaren och varför. Behöver du själv eller någon du känner få möjlighet att lyssna via taltidningsspelare? Ta då kontakt med ditt närmaste bibliotek så hjälper de dig.