Regionbibliotek Östergötland

biblioteksutveckling i Region Östergötland

På vift med VR-glasögonen

 

Äldre dam i rullstol provar VR-glasögon med personal bredvid

Utomhus, i solen men under parasollen testar Nancy på Strömsborgs äldreboende VR-teknik med assistans av Ylva.

Det har varit en lång och instängd sommar för många äldre. Men nu i augusti får hyresgästerna på ett äldreboende i Motala i alla fall möjligheten att se delar av sin stad – i trygg, smittfri hemmiljö – med hjälp av VR-teknik.

I juli 2019 startade Regionbibliotek Östergötland tillsammans med Motala, Åtvidaberg och Ödeshögs bibliotek projektet Digitala tjänster för alla. Projektet skulle ha avslutats till sommaren 2020, men på grund av coronavirusläget kunde vissa delar inte genomföras som planerat under våren.
Bland annat handlade det om att testa att använda VR-glasögon för att visa olika miljöer för målgrupperna till projektet, hyresgäster på äldre- och LSS-boenden.

 

Under sommaren och hösten 2020 görs nu istället ett kompletterande VR-projekt tillsammans med Motala folkbibliotek och ett par äldreboenden i Motala kommun. Syftet är att ytterligare stärka de äldres möjligheter att vara delaktiga i samhället och att kunna använda digitala tjänster.

Fortsätt läsa om på vift med vr-glasögonen

Fjärrlånesamarbete

Biblioteksbladet uppmärksammade under försommaren den diskussion om fjärrlån som pågår med anledning av att depåbiblioteket i Umeå inte erbjuder fjärrlån under sommaren och att lånebegränsningar är att vänta under hösten. Dessutom har Malmö stadsbibliotek infört nya regler för fjärrlån som inneburit en diskussion i Skåne.

Kungl. biblioteket (samordningsansvar) pekar å sin sida på att det pågår en intern utredning om stärkt depåbiblioteksverksamhet som planeras klar i höst, vad regeringen kommer fram till kring den nationella biblioteksstrategin och den pågående översynen av pliktlagstiftningen.

Inom Götabibliotekens mediesamarbete är ambitionen att vi för en kontinuerlig dialog och uppföljning kring dessa frågor. Mycket konkret handlar det då om transportfrågor och korslån dvs. hur medieflödena ser ut mellan våra bibliotek. Det är ett återkommande ärende när bibliotekscheferna träffas.

Källa: BBL Nyhetsbrev nr 4/2020

Nördsamtal under NärConline

Götabiblioteken medverkar på NärConline

Den 23-26 juli skulle spel- och cosplayfestivalen NärCon Sommar 2020 ha ägt rum i Linköping. På grund av pågående pandemi är festivalen nu framflyttad till nästa sommar. Men misströsta inte festivalen blir ändå av – den blir digital  och Götabiblioteken bidrar med tre nördsamtal.
Här kan du vara med online.

Carry on my wayward son – ett boksamtal om Rainbow Rowells fantasyserie

Fantasyserien Carry on av Rainbow Rowell började med fanfictionboken Fangirl. Där skriver huvudkaraktären Cath om ärkefienderna Simon och Baz, två magiker som blir kära i varandra. Carry on blev Rowells första bok i serien om den magiska världen. Bok nummer två heter Wayward son och en tredje del är planerad. Böckerna handlar om hur det  är att vara den utvalde (The Chosen One) och vad som händer när den utvalde spelat ut sin roll som utvald.

Samtalet kommer att handla om böckerna i avsnittet Carry on my wayward son om Fanfiction och om Rowells beslut att skapa ett eget universum. Nördarna  kommer även att grotta ner sig i huvudkaraktärerna Simon, Baz och Penelope, deras relationer, problem och utveckling. Närheten till Harry Potter och hbtq-representation kommer att beröras.

Medverkande: Elina Purmonen  (Tranås bibliotek), Johanna Hammarström (Tranås bibliotek), Kerstin Sivebrand (Agora i Skäggetorp, Linköping)

Från nörd till otaku

Har du hittat ett nytt mangafynd som du bara måste dela? Eller vill du prata om dina äldre favoriter som kanske andra har missat?
Gör då dessa manga-nördar sällskap när de pratar om sina favoriter och vad de läser just nu.

Medverkande: Maria Karlsson (Finspångs bibliotek) och Emelie Ekholm (Motala bibliotek)

Harry Potter och de snackande bibliotekstanterna

Undrar du hur ett tält kan vara större på insidan, om  husalfers rätta plats är i köket eller varför trolldomsministern Fudge är en tönt?
Då ska du delta i det här live-samtalet där några nördar avslöjar vad bokserien om Harry Potter har lärt dem. Det går rykten om att de även kommer styla med sina pyssel-skills…

Medverkande: Jennie Gomér (skolbiblioteken i Mjölby), Sissela Wasén och Emelie Hedlund (Mjölby bibliotek), Ullias Berglund (Harry Potter-nörd) samt eventuellt en gäst

Götabibliotekens programverksamhet

Bibliotekspersonal förbereder filminspelning om vårens böcker

Med på bild är Albin Haraldsson och Mia Moberg från Linköpings stadsbibliotek som förbereder en inspelning av Vårens böcker istället för att hålla publika föreläsningar. Fotograf: Lina Zöger

Att första halvan av året 2020 har varit en annorlunda tid på många sätt är vi nog alla överens om.  Inom biblioteksvärlden har programverksamheten fått anpassas efter de rådande direktiven från Folkhälsomyndigheten och kommunernas hantering av covid19. Resultatet blev en kreativ ström av idéer där bibliotekspersonalen arbetat mer med digitala lösningar och ändrat fokus för att upprätthålla en programverksamhet och nå ut med läsfrämjande aktiviteter. Många har utgått från ledorden “vi ställer inte in, vi ställer om”.

När vi pratade med olika medarbetare på Götabiblioteken såg vi just det: att biblioteken utvecklat stor kreativitet för att kunna fortsätta med sin programverksamhet fast det inte längre var möjligt att göra några fysiska program. Därför fick vi idén att samla de programansvariga  inom Götabiblioteken till ett distansmöte, för att bolla idéer och inspirera varandra inför sommaren och hösten.
På mötet deltog programansvariga från Linköping, Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Tranås. Det blev en spännande diskussion med tillbakablickar från vårens omställning till framtidsspaning kring hur omställningen kommer påverka ordinarie biblioteksverksamhet.

En del av mötet bestod i att dela med sig av de lärdomar man fått kring avtalsskrivande, digitalt skapande och hur kommunernas olika direktiv genererar olika satsningar inom programverksamheterna.

Vad har biblioteken gjort annorlunda?
Fler filmade sagostunder och boktips, livestreamade författarsamtal, digitala inspirationsmöten med förskolepersonal, livestreamade teaterföreställningar, ett tydligare arbete med hashtaggar för att bättre nå ut i sociala medier osv. Ett tätare samarbete med lokala tidningar, radiokanaler och kommunal information i tryckt form. En satsning på tipspromenader i närområdet, pysselpåsar för barn  och fler popup-aktiviteter utomhus.

Det vi tillsammans kom fram till är att det digitala spåret kommer finnas med som ett alternativ i programverksamheten och att vissa evenemang är svåra att föra över rakt av till ett digitalt alternativ.

Vi hoppas kunna ses igen och diskutera Götabibliotekens programverksamhet under hösten för att fortsätta inspirera varandra till att skapa kreativa program i stort och smått.

Götabiblioteken på Digiteket

Digiteket består inte bara av kurser utan här finns en uppsjö av inspirationsartiklar att botanisera bland. Här hittar vi några artiklar som lyfter fram Götabibliotekens digitala arbete på olika sätt.

Foto: Mia Hallonsten. Syntolkning: Kvinna som håller en bok i handen.

Foto: Mia Hallonsten. Syntolkning: Kvinna som håller en bok i handen.

Vadstena
I Vadstena har man vidgat sina sociala medier-vyer och börjat med TikTok och Snapchat för att nå en yngre målgrupp. Här kan ni läsa om hur de gjorde

Åtvidaberg
Vi har ett bibliotek i Sverige som blivit en super-user av Digiteket och det är såklart ett Götabibliotek. Nämligen Åtvidaberg som verkligen satsat på att uppmuntra sina medarbetare att göra kurser på Digiteket när man nu varit tvungen att jobba hemifrån. Läs om hur de gjorde här

Digitala tjänster för alla 
I projektet Digitala tjänster för alla som Lillemor Engholm Guy och Lena Udd har jobbat tillsammans med bibliotekspersonal och vårdpersonal i Motala, Åtvidaberg och Ödeshög för att undersöka man hur den som bor på ett äldreboende eller ett gruppboende kan bli mer digitalt delaktig.   Läs om projektet här

Inspirationsartiklar sökes
Har du något du vill berätta om från ditt bibliotek när det gäller någon digital tjänst som ni börjat använda under våren eller hur ni ställt om pga Covid-19 så hör av er till Linda Sävhammar så gör hon en artikel så vi får lyfta fler goda exempel från Götabiblioteken.

Mejladress till Linda: