Ett gäng med biblioteksarbetare från Götabiblioteken drog till Oslo för att titta på fem olika bibliotek (Furuset, Stovner, Drammen, Tøyen och Bibblo) samt Oslos litteraturhus. Det blev många intryck och mycket att fundera över.

Flera av biblioteken har arbetat med den holländske arkitekten Aat Vos. För honom är biblioteket i första hand en demokratisk plats – ett tredje rum i samhället. Därför kommer människorna och rummet i första hand och medierna i andra. Allra längs i den tanken hade man gått i det lilla biblioteket Bibblo i Stadsdelen Tøyen. Bibblo är ett bibliotek  enbart för 10-15:åringar. Barnen var delaktiga på olika sätt bland annat genom att designa lånekorten.

liten orange ombyggd mopedlastbiläldre lastbil med huven öppen och en pall framförSkylt med texten Vinnere Designvalget yeah!

Bilder från Bibblo i stadsdelen Tøyen

Vi blev nog alla också rejält förtjusta i Drammens bibliotek, både vad gäller innehåll och rummets utformning. Stora förändringar hade skett och vi blev nyfikna på att höra mer om hur förändringsarbetet gått och går till.

Två bilder från Drammens bibliotek och ett från Tøyens bibliotek.

Saker jag tog med mig hem.

Att samarbete med rätt arkitekt är berikande. När  det är ett givande och tagande där form och funktion går hand i hand så blir det så bra!

Att de, på det här biblioteken, hade lyckats med att få människor att känna att biblioteket var deras. Det var enkelt och gratis att låna lokaler, frivilligorganisationer och enskilda frivilliga deltog aktivt i bibliotekets verksamhet.

Många ungdomar ”hängde” på biblioteket, särskilt i Furuset och Stovner. Om vi vill nå de unga så är ju första steget att de vill vara på biblioteket. Här var ungdomarna VIP med egen ingång och ett eget rum kvällstid. På vissa håll var ungdomar anställda för att ha verksamhet med andra unga.

I Drammen hade de slängt ut boksorteringsmaskinen för att personalen skulle tvingas att hantera medierna. Så kan man också tänka!