Linda sitter vid datorn på sitt kontorJag heter Linda Sävhammar Gustafsson

Jag har precis börjar på tjänsten som utvecklingsledare bibliotek, digital kompetens och skolbibliotek. Jag kommer senast från Motala bibliotek där jag jobbade som IKT-pedagog mot personal och invånarna i Motala. Där jobbade jag med allt från programmering för barn till handledning för vuxna i det digitala till att utbilda bibliotekspersonalen. Innan dess jobbade jag på Länsbibliotek Dalarna som bibliotekskonsulent/utvecklingsledare med digital delaktighet och demokrati. Dessa områden är något som jag känner lite extra för. Jag ser därför fram emot att få jobba med bland annat detta här i Östergötland.

Den digitala världen är här vare sig vi gillar det eller inte.

Det är en del av vår vardag. En del anammar den helhjärtat och andra kanske lite mer tveksamt av olika skäl. Människor som kommer till våra bibliotek har ofta en förväntan av att här kan man få svar på allt – och vi på biblioteken svara såklart och försöker hjälpa våra besökare med de frågor de kommer med. En av utmaningarna med den digitala världen är att här kanske vi mer än i andra ämnen får lära oss tillsammans med besökaren. Det är omöjligt att kunna allt för den världen är i ständig förändring. Att då säga till besökaren: ”Jag vet inte riktigt hur vi ska lösa detta problem men vi gör det tillsammans, är då ett sätt att säga att ”Jag vet inte allt men hjälper dig gärna så långt det går.” Vi behöver inte vara allvetande men guider på vägen. För ofta kan vi ju mer än besökarna i de flesta fall, eller vet hur vi ska hitta svaren. Detta gäller ju vilken fråga det än är.

Digital kompetens och skolbibliotek

Jag ser fram emot att få besöka alla bibliotek inom Göta och få lära mig mer om hur ni jobbar med digital kompetens på just ert bibliotek för att sedan kunna inspirera och ge vägledning i hur ni kan utveckla verksamheten inom detta område. Jag tror vi behöver prata om hur man handleder andra och skapar en atmosfär som gynnar lärandet.
Jag kommer särskilt att jobba med MIK-strategin för Götabiblioteken och se hur detta dokument kan bli levande och ett arbetsredskap för biblioteken.
Skolbiblioteksområdet är nytt för mig att jobba med som utvecklingsledare. Jag ser fram emot att få ta tag i detta viktiga område tillsammans med er. Ett skolbibliotek borde ju vara skolans hjärta och en självklar resurs till elever och lärare. Här finns det mycket att göra!

Jag ser fram emot att få jobba med er alla! Det är bara att ni hör av er om det är något ni funderar på inom områden digital kompetens och skolbibliotek.