Ett av bibliotekens allra vanligaste begrepp är läsfrämjande. Alla bibliotek arbetar ständigt med läsfrämjande och det finns särskilda bidrag att söka från Statens Kulturråd för läs- och litteraturfrämjande insatser.
Konstigt nog finns ändå inte ordet Läsfrämjande (!).
I varje fall inte om en ska tro Svenska Akademins ordlista (SAOL) – och det ska en väl? Där får jag inte någon träff när jag söker på ordet.

När jag googlar på ordet främja får jag fram synonymer som understödja, gynna, gagna, hjälpa fram, påskynda och promota. Kan vi alltså prata om att understödja läsning, gynna läsning, gagna läsning, hjälpa fram läsning, påskynda och promota läsning?
Nja, det låter inte riktigt lika bra, eller hur?
Jag tycker vi behåller ordet läsfrämjande och ser till att alla vet vad det är. Jag tänker lobba för att det kommer med i SAOL. För läsfrämjande finns – på alla Götabiblioteken och alla andra bibliotek runt om i Sverige.

Och så gratulerar vi Mjölby bibliotek som nominerats till Axiells nytänkarpris för Bibblan på stan. Vi röstar självklart på er och håller tummarna!