Castor och Frippe

Tillsammans med Götabiblioteken bedriver Regionbibliotek Östergötland läsfrämjande på många sätt för de små barnen och deras vuxna. Tre regionala samarbeten är Språkpiller, Bokstart och barnboksveckan.

Språkpiller
Sedan många år tillbaka samarbetar biblioteken med logopeder. Logopederna skriver ut böcker på recept – så kallade Språkpiller.  Språkpillerböckerna finns att låna på biblioteken. Böckerna finns uppmärkta med en logga och det finns även listor där det framgår vilka ljud eller begrepp som boken hjälper till att träna på.

I slutet på oktober ordnade språkpillergruppen två kunskapsdagar för deltagare från hela regionen. Vi riktade oss till bibliotekarier, BHV-sjuksköterskor, förskollärare och fritidspedagoger. Temat för dagarna var språkutveckling och boksamtal. Föreläsare var  bland andra Hanna Walsö  och Agneta Edwards.

Bokstart
Liksom på många andra håll i landet arbetar vi i Östergötland hårt för att kunna genomföra Bokstart.  Ett regionalt närverk finns med representanter från Barnhälsovården, Logopedi, Länsstyrelsen, Regionbibliotek samt folkbibliotek.

Hösten 2018 söks pengar för att starta upp Bokstart i tre kommuner; Linköping, Norrköping och Ydre. Fortbildning kommer att ske under våren 2019 för bokstartare och andra som arbetar med de små barnen på bibliotek, BVC och familjecentral. Vi planerar för att göra de första hembesöken i slutet på våren och vi ser med stor förväntan fram emot att få börja.

Barnboksveckan
Den nationella barnboksveckan infaller varje år i v 46. Götabiblioteken har alltid ett gemensamt tema för den veckan och hösten 2018 har det varit Castor och Frippe av Lars Klinting. Under den här veckan har förekomsten av bävrar ökat ansenligt i vår region.